Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

                     

Δελτίο Τύπου του ΣΠΠΕΝΚ

Στις 25/11/2022  έγινε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου μετά από πρόταση της Μείζονος Αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της νέας αιολικής απειλής που εμφανίστηκε πρόσφατα.

Νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει μπει σε διαβούλευση και αφορά μεγάλο έργο εγκατάστασης 45 ανεμογεννητριών της εταιρείας DMX  Πρόκειται για παλαιότερη άδεια που πέρασε σε νέα χέρια (Motoroil). Πολλές από τις α/γ βρίσκονται κοντά σε χωριά αλλά και κοντά στην Κάρυστο και τα Στύρα.

Πιο συγκεκριμένα :
4α/γ στον Κάμπο Κατσαρωνίου.
6α/γ πάνω από τον Αετό σε συνέχεια της Jasper.
8 α/γ κοντά στο Μελισσώνα και το Παραδείσι
4 α/γ κοντά στο Γιαννίτσι
5 α/γ ανάμεσα σε Άγιο Δημήτριο και Καλλέργου.
13 α/γ κοντά στο Αρμενο Στύρων
5 α/γ στο Βατήσι μαζί με υποσταθμό.

Ο Σύλλογός μας έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε την ανάθεση σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για άμεσες νομικές ενέργειες που αφορούν αυτήν την νέα αιολική επίθεση καθώς και άλλα έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.Η μέχρι τώρα τακτική του Δήμου Καρύστου να αναθέτει στο νομικό του τμήμα τις διάφορες νομικές ενέργειες κατά των αδειών ΑΠΕ δεν είναι επαρκής,  λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας στην οποία οι δικηγόροι του Δήμου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Παράλληλα ο ΣΠΠΕΝΚ αιμορραγεί οικονομικά πληρώνοντας από τις χορηγίες μελών του και αλληλέγγυων συλλόγων και φυσικών προσώπων όλα τα έξοδα νομικών ενεργειών κατά των αδειών ΑΠΕ όπως και προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ. Αντίθετα ο Δήμος Καρύστου μέχρι τώρα δεν έχει προσφύγει ούτε μια φορά στο ΣτΕ για ακύρωση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και έχει κάνει αποκλειστικά νομικές ενέργειες μικρής αποτελεσματικότητας, δηλαδή ενδικοφανεις προσφυγές κατά της ΡΑΕ.

Ζητήσαμε επίσης και την οργάνωση κινητοποιήσεων από τον Δήμο αν βέβαια έχουν την πρόθεση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Δήμαρχος να κατέβουν οι ίδιοι στους δρόμους δίνοντας το παράδειγμα στους δημότες τους.

Ο ΣΠΠΕΝΚ σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τον αγώνα του για την αποτροπή της ολοκληρωτικής καταστροφής της Νότιας Καρυστίας από την αιολική λαίλαπα μαζί με τον Δήμο (ή και χωρίς τον Δήμο) και μαζί με τους πολίτες της περιοχής που έχουν αντιληφθεί την κακόβουλη πρόθεση κυβέρνησης και εταιριών να μετατρέψουν τη Νότια Καρυστία σε κέντρο αιολικής βιομηχανίας χωρίς καμία μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον, την ζωή και την υγεία του τοπικού πληθυσμού.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.