Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ ΒΡΑΝΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Κάρυστος, 19 Δεκέμβρη 2017
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Δεκέμβρη, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου συζήτησε την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2018 που είχε ψηφίσει μόλις μια συνεδρίαση πριν (15/11/2017).
Η Δημοτική Σύμβουλος της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» Κούλα Βρανά στην τοποθέτηση της υπενθύμισε πως για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού το κείμενο που καλούνταν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συζητήσουν το εμφάνισαν μόλις πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Άλλωστε γι αυτό το λόγο ζήτησε και τότε την αναβολή της συζήτησης.
Αναλυτικά τη τοποθέτηση της Κ. Βρανά για τον Προϋπολογισμό:
Και ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και τον ίδιο προσανατολισμό με τους προηγούμενους. Είναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας και λείπει η προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για καθαρό νερό, για δρόμους χωρίς λακκούβες, για αντιπλημμυρικά έργα, για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων.
Δεν υπάρχει καμία κριτική απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καμία διεκδίκηση. Τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους μειώνονται και αυξάνονται οι φόροι για τον λαό.
Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μιας και όπως επισημαίνει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ, οι ΟΤΑ δεν αποτελούν τοπική αυτοδιοίκηση αλλά, ιδιαίτερα μετά τον «Καλλικράτη» αποτελούν προέκταση της αντιλαϊκής Κρατικής πολιτικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δήμοι προϋπολογίζουν για τη νέα χρονιά με βάσει τα ποσά που εισέπραξαν την προηγούμενη. Αφού λοιπόν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθούν τα ανταποδοτικά και οι υπόλοιποι φόροι. Πρέπει ο δήμος να τα πάρει από τον λαό που όλο και περισσότερο δεν θα μπορεί να πληρώσει.
Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή μέσω του Προϋπολογισμού για το 2018.
Συγκεκριμένα τα τακτικά έσοδα για τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου  από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 (1.628.036 ευρώ) αντιστοιχούν περίπου στο 60% των συνολικών εσόδων ενώ τα έσοδα από τη φορολογία των δημοτών (1.008.680 ευρώ) στο 40%
Επίσης, μελετώντας τον προϋπολογισμό παρατηρούμε την αδυναμία πληρωμής από τους κατοίκους των δημοτικών λογαριασμών. Για παράδειγμα  για τα ανταποδοτικά τέλη είχε προϋπολογιστεί  ποσό είσπραξης 1.376.430 ευρώ και η πρόβλεψη μέχρι τις 31/12/2017 είναι να εισπραχθούν 711.615 ευρώ. Δηλαδή, προβλέπεται να εισπραχθεί περίπου το μισό ποσό.
Και ρωτάμε τι θα γίνει με τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς που αδυνατούν να πληρώσουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας; Θα βεβαιωθούν στην εφορία; Τι θα κάνει η δημοτική αρχή όταν την καλέσουν να προχωρήσει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς;
Η άσχημη κατάσταση εμφανίζεται και στις δαπάνες για διάφορα έργα κατά το έτος 2017 και η οποία δεν προοιωνίζει καλύτερη κατάσταση για το έτος 2018:

 • Στην υπηρεσία καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού, από έργα αξίας συνολικά 123.040 ευρώ, εκτελέστηκαν έργα ευρώ 50.000.
 • Στην υπηρεσία ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης από έργα αξίας 735.886 ευρώ, εκτελέστηκαν έργα αξίας 48.200 ευρώ.
 • Στην υπηρεσία των τεχνικών έργων, από έργα αξίας 2.868.244 ευρώ, εκτελέστηκαν έργα αξίας 225.045 ευρώ.
 • Στην υπηρεσία πρασίνου από έργα αξίας ευρώ 487.600 εκτελέστηκαν μηδέν.

Ακριβώς επειδή ο Προϋπολογισμός για το 2018 έχει συνταχθεί με τα έσοδα που έγιναν το 2017 είναι ακόμη πιο φτωχός από τον προηγούμενο.
Συγκεκριμένα προβλέπεται τα έσοδα του Δήμου, άρα και τα έξοδα για έργα, μισθούς κ.α. να είναι στα 17εκ ευρώ μειωμένα κατά 2,5εκ ευρώ σε σχέση με πέρσι. Όμως πέρσι προβλέπονταν έσοδα (άρα και έξοδα) 19,8εκ ευρώ και έγιναν 8,9εκ ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο συγκαλύπτονται οι μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού.
Η δημοτική αρχή είναι συνυπεύθυνη γιατί ούτε ενημερώνει τον λαό της περιοχής ποιος φταίει, ούτε αντιστέκεται. Αντίθετα συνεχίζει την κυβερνητική πολιτική που λέει πως ο λαός πρέπει να πληρώνει για κάθε ανάγκη διπλά και τριπλά.
Γι αυτό καταψηφίζουμε και αυτόν τον προϋπολογισμό και την τροποποίησή του που δεν αλλάζει την ουσία του γιατί όπως και οι προηγούμενοι προσπαθεί να διαχειριστεί την φτώχεια μας.
Επίσης, διεκδικούμε:

  • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για την κοινωνική πολιτική, για την ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για την λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε καθαριότητα, πράσινο, αθλητικές  υποδομές, πολιτισμό.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική διοίκηση (παιδείας, υγείας και άλλων υποδομών), που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτους του λαού.
  • Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας.
  • Προσλήψεις με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.


  © 2008 in-karystos.gr.
  Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.