Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) πραγματοποίησε το Σάββατο 18-10-2020 αυτοψία στον Καστανόλογγο. Η εικόνα είναι θλιβερή (δείτε τις φωτογραφίες στο σύνδεσμο).

Στο αρχέγονο δάσος έχουν εισβάλει κάτι "έμπειρα συνεργεία" του Δασαρχείου και έχουν τεμαχίσει περίπου 40 αιωνόβια δέντρα ξερής και ημίξηρης καστανιάς τα οποία ή έχουν ήδη μεταφερθεί μακριά από το σημείο ως καυσόξυλα ή βρίσκονται ακόμα σε κομμάτια μέσα στο δάσος.  ΄Επισης κάποιες καστανιές έχουν κλαδευτεί!!! Εντός της άνω περίφραξης έχει ανοιχτεί δρόμος πρόσβασης πλάτους 5 μέτρων που πηγαίνει ανηφορικά και διακλαδίζεται σε άλλους οριζόντιους.

Το Δασαρχείο πρωτίστως φέρει ακέραιη την ευθύνη για την αδικαιολόγητη βλάβη που επιφέρει στον Καστανόλογγο. Ενεργεί με τη παρωχημένη λογική που είχε η δασοπονία μερικές δεκαετίες παλαιότερα. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι για την ‘‘αναγέννηση του Καστανόλογγου’’, το Δασαρχείο χρηματοδοτείται από μία εταιρεία Αιολικών Σταθμών που μαζί με τις υπόλοιπες έχουν ισοπεδώσει και λεηλατήσει ολόκληρο το βουνό.

Επιπλέον στην απόφασή του για υλοτόμηση ξερών και ημίξηρων καστανιών, το Δασαρχείο αγνόησε επιδεικτικά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που υποχρεωτικά γνωμοδοτούν για έργα σε προστατευόμενες περιοχές καθώς και τις διαμαρτυρίες πολιτών και την Ιεραρχική Προσφυγή του Συλλόγου μας στην οποία ακόμη το αρμόδιο Υπουργείο δηλ. το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει.
Ο τόπος χάνει τα μοναδικά μνημειακά δέντρα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη χώρα και αποτελούν μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο. Εξάλλου τα δέντρα που αφαιρούνται, αν και νεκρά, συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες της φύσης όπως η ανακύκλωση της ύλης από ξυλοφάγα έντομα, η προσφορά ενδιαίτηματος σε οργανισμούς κ.α.

'Ολες αυτές οι απαράδεκτες και επιστημονικά κατακριτέες ενέργειες, που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην υποβάθμιση και καταστροφή του Καστανόλογγου, μας βρίσκουν αντίθετους και θα κινηθούμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να τις αποτρέψουμε.

Φωτογραφίες: 

https://photos.app.goo.gl/k2t73jkE2PhLAnjr7

 

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Η Πρόεδρος – Χ. Μπερέτη
Ο Γραμματέας – Θ. Μπινιάρης

 

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.