Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

  

λαϊκή συσπείρωση
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) τουριστικής επένδυσης τύπου resort στην Κάρυστο
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούμε για ένα κείμενο 220 σελίδων (αναρτήθηκε Τετάρτη 7/10 και ενημερωθήκαμε την Παρασκευή 9/10) θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε κάποιους πρώτους προβληματισμούς μας.
Η ΣΜΠΕ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας προς δημόσια διαβούλευση και έγκριση από το Υπουργείο είναι αρκετά γενικόλογη, αναφέρει όλα τα ευχολόγια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων περί «αειφόρου ανάπτυξης», «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης», «θετικού κοινωνικού αποτυπώματος» και μια σειρά άλλα.
Όμως, ακόμη και η ίδια η μελέτη εντοπίζει συγκεκριμένα προβλήματα που δεν αναφέρεται πως ακριβώς θα λυθούν. Καθώς πρέπει να παρθεί υπόψη πως, με βάση πάντα την μελέτη, υπολογίζεται η επένδυση σε δυναμικότητα περίπου τις 2600 κλίνες περίπου. Έτσι μένουν αναπάντητα ερωτήματα όπως:

  1. Πως θα γίνεται η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων; Υπολογίζονται από τους μελετητές σε 1200κμ/μέρα και 3650κιλά/μέρα αντίστοιχα. Για τα υγρά αναφέρεται μόνο η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού χωρίς περεταίρω στοιχεία. Για τα στερεά απόβλητα δε γίνεται η παραμικρή αναφορά.
  2. Πως θα γίνεται η υδροδότηση της εν λόγω εγκατάστασης και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή στην επάρκεια του νερού στην περιοχή και στο Περιβάλλον; Υπολογίζεται από τη μελέτη ότι θα απαιτούνται περίπου 1400κμ νερό την ημέρα και πως αυτά θα εξασφαλίζονται με την εγκατάσταση συστήματος αφαλάτωσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των πηγών στον Πλατανιστό. Μας προβληματίζει το γεγονός πως κατά την παραγωγή 1500κμ πόσιμου νερού από αφαλάτωση παράγεται 2000 κμ άλμης που συνήθως ξαναρίχνεται στη θάλασσα. Ενώ και η εκμετάλλευση των πηγών στον Πλατανιστό, αν επιλεγεί θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην αφήνει το χωριό χωρίς νερό.
  3. Υπό ποιο καθεστώς και με τι όρους θα γίνεται η λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης τουριστικών σκαφών που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί;
  4. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις της μελέτης για «ήπιες παρεμβάσεις κατά την εγκατάσταση» όσοι έχουν επισκεφθεί την περιοχή ή έστω είδαν τις φωτογραφίες του παραρτήματος της μελέτης γνωρίζουν ότι το ανάγλυφο είναι ιδιαίτερα απότομο, ότι χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις για να γίνει μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση, για να διαμορφωθούν οι αναφαιρόμενοι χώροι, ακόμη και οι ίδιες οι παραλίες.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα αναφέρεται η «τήρηση της κείμενης νομοθεσίας» όμως η πείρα δείχνει πως εύκολα επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους κάνουν κουρελόχαρτο τους νόμους που δεν τους βολεύουν, πως είναι αρκετές οι φορές που καταπατούνται ακόμα και οι όροι που οι ίδιες θέτουν για τους εαυτούς τους.
Μάλιστα, μας προβλημάτισε ιδιαίτερα η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να πραγματοποιήσει τόσο βιαστικά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ η διαδικασία της γνωμοδότησης προς το Υπουργείο διαρκεί ως τις 27 Οκτώβρη. Αρχικά, ήταν να πραγματοποιηθεί μάλιστα την Παρασκευή 9/10!
Έτσι καταψηφίζουμε την εν λόγω μελέτη καθώς διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους με τους οποίους προγραμματίζεται να γίνει.
Επίσης, θέλουμε να σχολιάσουμε το επιχείρημα πως δήθεν η «στροφή στην τουριστική ανάπτυξη» μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών της περιοχής μας. Επιχείρημα που αναφέρεται τόσο στην ίδια τη μελέτη, αλλά αξιοποιείται στην περιοχή μας από διάφορες πλευρές.
Πλέον υπάρχει πλούσια πείρα στη χώρα μας όσο αφορά τον τουριστικό κλάδο, την «ατμομηχανή της οικονομίας» όπως μας έλεγαν οι Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κλάδος του Τουρισμού βρίσκονταν σε συνεχή οικονομική άνοδο επί μία δεκαετία περίπου, ακόμη και στα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, με συνεχή ρεκόρ σε κέρδη, με νέες επενδύσεις. Είδαν ανάλογη άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις; Μήπως είδαν ανάλογη άνοδο στο μισθό τους; Μήπως είδαν βελτίωση στις εργασιακές σχέσης, να τηρείται το 8ωρο και να πληρώνεται η υπερωρία; Οι απαντήσεις είναι προφανείς και γνωστές. Το «τουριστικό θαύμα» της χώρας μας χτίστηκε πάνω στη μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων στον Τουρισμό. Είναι τουλάχιστον ντροπή να συγκρίνεται ένας εργαζόμενος που επί 6μήνες δουλεύει 12 ώρες τη μέρα για να βγάλει όλο τον χρόνο με έναν άνεργο που έχει ανάγκη τα βοηθήματα του κράτους για να επιβιώσει, ώστε να δικαιολογηθεί η εκμετάλλευση.
Ακόμη και οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, πόσο είδαν να βελτιώνεται η ζωή τους και να αναπτύσσεται, να γίνεται «βιώσιμη» η επιχείρησή τους; Ας ρωτήσουμε τους μικρούς επαγγελματίες και τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους στην Κρήτη και τη Ρόδο αν θα αντέξουν μετά το φετινό καλοκαίρι να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους…
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στην τουριστική ανάπτυξη αν αυτή γίνεται με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην αναψυχή, την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, βουνά και δάση, την προστασία του Περιβάλλοντος.
Επειδή, δε θέλουμε να καλλιεργούμε εφησυχασμό ή αυταπάτες στους εργαζόμενους της περιοχής μας τονίζουμε ότι η βελτίωση της ζωής του εργαζόμενου, γενικότερα του λαού, δεν εξαρτάται από τις εκάστοτε επενδύσεις – που πάντα έχουν κριτήριο το κέρδος - αλλά από τη δική του διεκδίκηση, οργάνωση και πάλη για δουλειά και ζωή με σύγχρονους όρους!
Κάρυστος, 12 Οκτώβρη 2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευάς

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.