Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

Μύθοι και αλήθειες
για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Κάρυστο
Με αφορμή το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η ENEL στην περιοχή


1

 Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων «υποκαθιστά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενες πρώτες ύλες ή από καύσιμα που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία».
Παρά τις περιβαλλοντικές διακηρύξεις των εταιριών που εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες ή άλλες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σκοπός των επενδύσεων τους, όπως και κάθε επένδυσης στον καπιταλισμό, είναι μόνο το κέρδος.
Αν στόχος τον κυβερνήσεων και των εταιριών ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας τότε παρά τη μεγάλη επέκταση των ΑΠΕ στην χώρα μας δε θα προωθούνταν ταυτόχρονα η εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, δε θα πωλούνταν τα λιγνιτικά αποθέματα της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία, δε θα κατασκευάζονταν ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, κάθε μονοπωλιακός όμιλος που ασχολείται με την εγκατάσταση ΑΠΕ ταυτόχρονα επενδύει και στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο όμιλος ENEL αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του πως παράγει από ΑΠΕ τα 42 από τα συνολικά 86 MW της ηλεκτρικής ισχύος που έχει εγκατεστημένη παγκοσμίως.


2

Όπως και κάθε εταιρία που εγκαθιστά συστήματα ΑΠΕ η ENEL αναφέρει πως νοιάζεται για «την προστασία του φυτικού και ζωικού πλούτου»!
Όμως η ENEL δε νοιάζεται για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο έργο της, θα νοιαστεί για τον φυτικό και ζωικό πλούτο; Γιατί αν νοιάζονταν δε θα κυριαρχούσε και στα έργα της το σύστημα των εργολαβιών και υπεργολαβιών, οι πολλές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας, τα μεροκάματα από 25 με 30 ευρώ, η εργασία χωρίς την προβλεπόμενη ασφάλιση (όπως στους οικοδόμους) τα 10ωρα δουλειάς, η εξαήμερη εργασία, η δουλειά ακόμη και όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ έντονα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ως τώρα αρκετά «ατυχήματα» όπως τον τραυματισμό εργάτη, την ανατροπή αυτοκινήτου που μετέφερε εργαζόμενους, την ανατροπή μπετονιέρας.


3

Η ENEL ορκίζεται «πίστη στις αρχές της για προστασία του περιβάλλοντος» και επικαλείται την έγκριση των μελετών από τις αρμόδιες Αρχές.
Όμως «ο καλός ο νοικοκύρης πριν πεινάσει μαγειρεύει». Το νομοθετικό πλαίσιο για τα δάση περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεις που επιτρέπουν τις επενδύσεις σε δάση ή περιοχές προς αναδάσωση αν αυτές είναι «στρατηγικής σημασίας», δηλαδή αν πρόκειται για μονοπωλιακούς ομίλους. Έτσι, επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ ή η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων σε προστατευόμενες περιοχές, δάση και παραλίες. Άλλωστε, αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που γίνονται οι δασικοί χάρτες και όχι η προστασία των δασών όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.
Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση της ENEL που εγκαθιστά τα αιολικά της στον Καβοντόρο, οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν αφορούν το σύνολο των 8 αιολικών πάρκων, των 2 υποσταθμών και των γραμμών μεταφοράς ρεύματος, αλλά κάθε υποέργο ξεχωριστά. Χωρίς όμως συνολική μελέτη δε μπορεί να προβλεφτούν οι συνέπειες από το σύνολο των αιολικών πάρκων στην περιοχή.


4

Βέβαια στην προμετωπίδα κάθε εταιρίας μπαίνουν τα οφέλη και κυρίως τα «έσοδα στην τοπική κοινωνία».
Τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» που δεν είναι τίποτε άλλο από ψίχουλα (3%) μπροστά στα τεράστια κέρδη που αποκομίζει κάθε μονοπωλιακός όμιλος. Για παράδειγμα η ENEL από τα αιολικά πάρκα στον Καβοντόρο αναμένει έσοδα 40 εκ. ευρώ το χρόνο. Το 1% των εσόδων θα πάει για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος. Ποσό που είτε θα μοιραστεί στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων που εγκαθίστανται τα αιολικά και καθώς έχουν μείνει ελάχιστοι θα δουν μια σημαντική μείωση στην τιμή του ρεύματος, όμως η πλειοψηφία των κατοίκων σε Κάρυστο και Μαρμάρι δε θα δει μείωση ούτε ευρώ, είτε θα μοιραστεί σε όλο το Δήμο (περίπου 9000 παροχές ρεύματος) άρα κάθε χρόνο θα δούμε μείωση της τάξης των 45 ευρώ.
Όσο αφορά το ποσοστό των εσόδων προς το «Πράσινο Ταμείο» θυμίζει τη λαϊκή παροιμία που λέει «Γιάννης κερνάει, Γιάννη πίνει», μιας και πρόκειται για ταμείο που χρηματοδοτεί την εγκατάσταση ΑΠΕ.
Τέλος, τα ποσά προς το Δήμο είναι πολύ δύσκολο να αξιοποιηθούν εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών καθώς προορίζονται για τις τοπικές κοινότητες που μπαίνουν τα αιολικά πάρκα. Ήδη υπάρχει μεγάλο ποσό, από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, στο ταμείο της τοπικής κοινότητας Καφηρέα που δε μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού παρά μόνο εκεί. Ακόμη όμως και αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο το κράτος, με τη συμφωνία των Δήμων, έχει διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων ώστε υπηρεσίες μεγάλης σημασίας όπως η ύδρευση-αποχέτευση και η καθαριότητα να είναι ανταποδοτικές, δηλαδή, να λειτουργούν με έσοδα που πληρώνουμε εμείς για τη χρήση τους.


5

Η ENEL καθησυχάζει πως δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής.


Η έκδοση της ΚΟ Καρύστου για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια και την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή

Με διαχρονικές ευθύνες του ελληνικού κράτους και των αστικών κομμάτων που κοροϊδεύουν συνεχώς τους κατοίκους της περιοχής διατηρείται για δεκαετίες θολό το ιδιοκτησιακό στη νότια Εύβοια. Τώρα το ίδιο το κράτος εγείρει την αμφισβήτηση δήθεν στο όνομα της προστασίας των δασών. Η πραγματικότητα λέει πως στα ιδιωτικά συμφωνητικά  που έχουν υπογράψει οι εταιρίες (και όχι συμβολαιογραφικά μισθωτήρια όπως ορίζει ο νόμος) δεν διασφαλίζονται οι ιδιοκτήτες.


6

 «Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών;»
Είναι πρόκληση όταν έχουμε καεί στην κυριολεξία από τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος να λέει τώρα η ENEL πως στα υπό κατασκευή πάρκα της οι γραμμές μέσης τάσης θα είναι υπόγειες. Άλλωστε, στα πάρκα που λειτουργεί ήδη στην περιοχή (Ηλιόλουστη Ι και ΙΙ) όπως και σε αυτά άλλων εταιριών οι γραμμές μέσης τάσης είναι εναέριες. Το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος στη νότια Εύβοια έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, κυρίως λόγω της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, και είναι άμεση ανάγκη για την ασφάλεια της περιοχής και την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος η ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ με μόνιμο προσωπικό.


7

«Ενίσχυση των δράσεων της τοπικής κοινωνίας».
Διαφημίζει η ENEL τα «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς» χωρίς βεβαία να είναι η μόνη εταιρία που προχωρά σε ανάλογες «παροχές». Όμως οι διάφορες χορηγίες δε λύνουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής. Οι χορηγίες στα σχολεία δε λύνουν τα βασικά προβλήματα του σχολείου τον προσανατολισμό της γνώσης των νέων παιδιών, τις τεράστιες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές ακόμη και ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Οι χορηγίες στις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης δε λύνουν το πρόβλημα της προστασίας από τις πυρκαγιές καθώς όσο δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση με επιστημονικά καταρτισμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου δεν μπορούν να αποτραπούν νέα «Μάτια».
Συσπείρωση με το ΚΚΕ και οργάνωση της πάλης για
Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!
Σήμερα υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, οι πηγές ενέργειας,  για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού και της χώρας μας. Υπάρχει η απαραίτητη γνώση και τεχνολογία ώστε η παραγωγή ενέργειας να γίνεται με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Έλα σε επαφή, μάθε την πρόταση του ΚΚΕ!
Η εργατική εξουσία που προτείνει το ΚΚΕ στο λαό μπορεί να το πετύχει αυτό με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την λειτουργία τους στα πλαίσια του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή μας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα γίνεται προς όφελος της περιοχής και της χώρας και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Πάλεψε, οργάνωσε την πάλη σου σήμερα για ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Πάλεψε ενάντια στις πολύπλευρες συνέπειες από την πολιτική κεφαλαίου-κυβέρνησης-ΕΕ όπως το ακριβό ρεύμα, η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, οι περικοπές κοινωνικών δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη των μονοπωλίων, οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/thumb/5/5c/Kke.svg/100px-Kke.svg.png

Κομματική Οργάνωση Καρύστου του 

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.